Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.

Ik supporter voor:

Nieuwjaarsbrief van de voorzitter

Dag DRC’s,

Het jaar 2024 is aangebroken . Opnieuw dus het moment om naar jaarlijkse gewoonte terug te blikken naar ons DRC rugbyjaar “2023”. En alhoewel  het jaaroverzicht van 2023 door VRT terecht werd betiteld als een ‘water en vuur jaar’ was 2023 eindelijk een rustig en stabiel clubjaar.

Ver weg ondertussen van al de negatieve effecten van corona, geen dramatische onverwachte wendingen in ons clubleven ,geen onrust enz.
Integendeel al onze bestuursdoelstellingen en beloftes werden stap per stap gerealiseerd.

Onze financiële situatie  is al opnieuw en sedert 2022 onder controle en dit voorzichtig financieel beleid zal verder gezet worden. De fundamenten en de reserves van de club worden verder stapsgewijs uitgebouwd. Als we de lyrische, positieve  analyses over onze balans van ons boekhoudkantoor ontvangen dan geeft dat de burger weer moed om er als bestuur weer volop tegen aan te gaan.

Velen dachten in het Belgisch rugbylandschap dat het missen van FOR 2020  en slechts een mini versie van FOR 2021 (door corona)ons ettelijke jaren sportief zou achteruit slaan ,deze ‘visionairs’ komen echter meer dan bedrogen uit.

Integendeel , de doelstellingen van onze  seniorenstaf , die normaliter voor 3 j de touwtjes in handen hebben, werden reeds in hun 1e seizoen gerealiseerd nl de landstitel bij de heren in 1e klasse . Dit werd gerealiseerd met slechts 1 nederlaag tijdens de hele competitie . En met werkelijk schitterend rugby werd de titel tegen La Hulpe behaald. Nog nooit zoveel supporters waren aanwezig in het Nelson Mandela stadium. Wat een sfeer, wat een groep supporters, DRC met meer dan 600 aanwezigen. Nog nooit in de geschiedenis was er zoveel beleving voor, tijdens en na de match .
DRC heren zijn terug. De tegenstanders werden vorig seizoen werkelijk verpletterd. En bovendien werd dit gerealiseerd met heel veel jonge Vlaamse spelers. Deze jonge spelers kwamen voornamelijk uit onze eigen jeugd en andere Vlaamse spelers die DRC wensten te vervoegen. Velen willen wel aan de top in 1e klasse spelen, sportief en medisch sterk begeleid worden. Dit alles biedt DRC aan iedereen aan…Succes triomfeert!!

Ook de trainers , staf van de gazellen, realiseerden meer dan hun doelstellingen. Nadat vele dames zoals verwacht de schoenen aan de haak hingen was de doelstelling om een rustig seizoen in de middenmoot te kunnen draaien. Meer dan gelukt, het behoud was snel verzekerd en indien er geen ‘vreemde’ omstandigheden plaatsvinden tijdens sommige wedstrijden , zat finale spelen er zelfs meer dan in. De opleiding en de groeimarge die onze jonkies hebben werd ook vorig seizoen verdergezet. De sportieve toekomst voor de dames is verzekerd.

Ook de 3e ploeg heren slaagde met een mix van nieuwe spelers en met een beperkte spelersgroep het behoud te realiseren in 1e regionale. Een belangrijke prestatie want degraderen naar 2e provinciale zou een aderlating voor de club kunnen betekenen.

Deze groep, samen met veteranen en de  mixar ploeg zorgen voor een enorme sociaal weefsel met de club. Hiermee bewijzen we dat werkelijk iedereen in onze club rugby kan spelen. Van toprugby tot amateurrugby . Een aanbod à la carte, voor elks wat wils, voor welk sportief niveau dan ook .

De doestellingen van de jeugd bouwen we verder jaar per jaar uit. De hoofddoelstelling om iedereen in de ruime regio rugby aan te bieden lukt wonderwel. Iedereen is welkom .Ook bij  de ongeveer 220 jeugdspelers is iedereen welkom en trachten we zoveel mogelijk jeugdspelers te behouden en te laten doorgroeien naar één van onze seniorenploegen. En nog belangrijker is dat elke speler kan groeien ifv zijn/haar talenten. Passie en beleving is even belangrijk als eerste ploegspelers te vormen. De beloofde investeringen worden verder jaar per jaar uitgevoerd en voorzichtig verhoogd. Hoe meer spelers , hoe groter de club , hoe meer verbondenheid, hoe meer vrijwilligers, hoe meer dat we ons sociaal netwerk kunnen uitbouwen . En méér dan ooit moet DRC garant staan voor een familieclub met en voor amateurs doch met professionele omkadering. De medische ,de fysieke en de technische begeleiding wordt aangeboden .Het zal van de spelers zelf afhangen of ze al dan niet hiervan gebruik wensten te maken…

Deze mix van mensen en talenten  bij  spelers, sportieve staf, bestuur DRC,  FOR Leden (samen meer dan 450), vrijwilligers  in de club en tijdens de FOR( meer dan 300) is de enige  echte rijkdom van de club.

Daarom zijn we volop met de opvolging bezig. Drie jaar geleden vond ik het meer dan het moment om jonge FOR leden te zoeken die de komende jaren opgeleid worden om op termijn functies over te nemen van onze huidige FOR bestuur. Deze groep is zeker volledig FOR klaar in 2025. Zij zullen dan verder stapsgewijs nieuwe profielen zoeken. Het is duidelijk dat we dus ook op dit vlak stappen zetten.

Dan brengt ons naadloos naar het begrip ‘ De Flanders ‘ in de regio , nee in de hele ruime regio ondertussen al. Jonge mensen kennen ons tornooi al. Ze komen van ver af…En 2023 was opnieuw er petat op! Volboekt op vlak van aantal ploegen.. 1400 VIPS . De beperking van VIPS leverde alleszins op dat de kwaliteit kon behouden worden. Een 7e terrein werd aangelegd… en nog meer externe bezoekers bezochten ons tornooi. Het gevarieerd muzikaal aanbod was een voltreffer. Er kwam duidelijk een publiek voor specifiek groepen. Bedankt aan het hele FOR en sponsorteam en de 300 vrijwilligers voor het vele werk zowel voor als  achter de schermen. Nog steeds het belangrijkste evenement van de club en de belangrijkste financiële navelstreng om de kerndoelstellingen van de club te kunnen uitvoeren.

Uiteraard is het werk nooit klaar. We kijken volop uit naar 2024 waar we hopelijk terug een jeugdcomité kunnen opstarten…het moet en zal er opnieuw komen. De opvolging van bestuur en FOR gestadig kunnen uitbouwen. Eén ding is zeker stilstaan is achteruitgaan en daarvoor is DRC niet gekend. Binnen onze structuur en organisatie en in het ruime kader van het Belgisch rugby zullen we een blijvende en  vooraanstaande rol spelen. Het zal het beleid van de bonden zijn dat bepalend is welke richting deze sport kan uitgaan de komende jaren in België. We bereiden ons alleszins voor op diverse scenario’s.

Nogmaals duizendmaal bedankt aan onze vrijwilligers, topvrijwilligers en de supertop vrijwilligers voor alles wat jullie voor deze mooie club betekenen.

Geniet van de eindejaarsfeesten en dat 2024 voor jullie allen en jullie familie een liefdevol , gelukkig en gezond jaar mag zijn.

Schol, santé  , dans er op los allez….geef er een ferme petat op !!!!
Gelukkig nieuwjaar

Peter De Block

Voorzitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 01/01/2024, door Kurt